Bijna de helft van de volwassenen heeft overgewicht of ernstig overgewicht
Bijna de helft van de volwassenen heeft overgewicht of ernstig overgewicht
In 2017 had 49 procent van de volwassenen overgewicht. Dat was in 1981 nog 32 procent. Het percentage mensen met ernstig overgewicht is in die periode bijna verdrievoudigd van 5 procent naar 14 procent.
Bereken je eigen BMI eens om na te gaan of je een gezond gewicht hebt.
Heb je geen gezond BMI? Onderneem dan actie om af te vallen, aan te komen of gewoon om te gaan voor een gezondere leefstijl!
Oorzaken van overgewicht
De fundamentele oorzaak van overgewicht is een verstoorde energiebalans. De energiebalans is in evenwicht als het totale energieverbruik door lichamelijke activiteit gelijk is aan de totale energie-inname via de voeding. Wanneer iemand meer energie binnenkrijgt dan hij verbruikt wordt hij zwaarder. Veel factoren zijn echter van invloed op de manier waarop het lichaam omgaat met energieverbruik en energie-inname. Denk hierbij aan voeding, beweging, stress, emoties, erfelijke aanleg, slaappatroon, de omgeving, psychologische aspecten enzovoort.
Gezondheidsrisico’s
Mensen met overgewicht lopen meer gezondheidsrisico’s dan mensen met een normaal gewicht. Naarmate het overgewicht groter is, treden de gezondheidsproblemen vaker op en zijn ze ernstiger.
Ziekten gerelateerd aan overgewicht zijn diabetes type 2, hoge bloeddruk, galstenen, hart- en vaatziekten, rug- en gewrichtsklachten en bepaalde soorten kanker.
Wat kun je doen als je geen gezond gewicht hebt?
Je kunt er zelf mee aan de slag gaan of je kiest ervoor om hulp te zoeken. Bijvoorbeeld bij mij als leefstijlcoach. Omdat iedereen uniek is en ieders leefstijl anders is, zijn er geen kant en klare oplossingen. Kies je voor mij als leefstijlcoach, dan ga ik met je opzoek naar mogelijke oorzaken van dat je geen gezond gewicht hebt. Ik ga vervolgens samen met je kijken naar wat er in jouw leven past en welke veranderingen hierin mogelijk zijn. Juist door deze persoonlijke, gerichte benadering is het mogelijk je gewoontes aan te pakken. Door meer bewust te worden van je eigen gedrag en door in kleine stapjes je gedrag te veranderen, is het mogelijk om successen te behalen voor de lange termijn.
Kies wat bij jou past, het is jouw pad naar een gezondere leefstijl.